Häst- eller vinstintresse?

Har du ett stort häst eller vinstintresse? Varför inte passa på att kombinera dem båda och slå två flugor i en smäll? Det finns massor av möjligheter för dig som älskar häst men inte är rädd för att satsa och vinna stort. I Sverige är det populärt att spela på både trav och galopp och bland sportens många entusiaster finns det både hästälskare och de som spelar med ett vinstintresse. Det som exempelvis galopp och trav extra intressant är att du genom ditt deltagande också stödjer hästsporten i vårt land.

Vinstintresse och hästintresse kan gå hand i hand

Vissa spelar för att vinna och andra föredrar att endast vara passiva åskådare. Det finns inget rätt och fel i dessa situationer, vi är olika och har helt enkelt skilda intressen. Om du har ett intresse av att spela på hästar, vinstintresse eller inte, är du nog bekant med Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) sedan tidigare. Aktiebolaget regleras med hjälp av diverse avtal mellan staten och ägarna. Det är även dessa två som tillsätter hälften av styrelsemedlemmarna. ATG har ett lagligt monopol i Sverige.

Vad innebär det då att Aktiebolaget Trav och Galopp har monopol på galopp och trav i landet? Det betyder att inga andra verksamheter eller företag får erbjuda spel inom galopp och trav. Monopolet har dock inte gjort att det saknas spel för dem som älskar att spela på häst, speciellt om du har ett stort vinstintresse. Bland de mest populära varianterna finner vi V65 och V75. V65 startade redan den 18 augusti 1974 och kördes på den välkända travbanan Solvalla.

V65 och V75

Fram till 1993 fungerade V65 som dagens V75. Man körde vanligtvis på söndagar och det var genom att ha sex eller fem rätt som man tog hem vinsten. Det är många som inte vet vad V:t i exempelvis V65 står för. V:t står för vinst och bör locka alla med ett stort vinstintresse. Siffrorna avspeglar hur många rätt du behöver ha för att vinna. V75 betyder att du vinner när du prickar in vinnarna i sju olika lopp. Du kan också vinna på sex eller fem rätt.

V75 tog över V65 och gjorde det officiellt den 30 oktober 1993. Det första travet körde på Jägersro och det första loppet vanns av hästen Copiad, av många ansedd som en av de bästa svenska hästarna i travhistorien. V75 körs på lördagar och samlar både hästälskare och folk med vinstintresse. Är det då möjligt att vinna särskilt stora pengar i samband med trav och galopp? Det kan du fråga den lyckliga person som tog hem 67 312 633 kronor 2010 i Axevalla.

Största vinsterna i Sverige

Förutom toppnoteringen på över 63 miljoner kronor så har det också delats ut ett flertal storvinster sedan starten. Det kan vara en av anledningarna till att personer med vinstintresse flockas till travstäder som Halmstad och Kalmar. Nummer två och tre på listan över de största vinsterna genom tiderna hamnade båda på över 45 miljoner och bara med lite över en halv månad isär. Den 24 juni 2007 tog en spelare hem 45 285 093 kronor i Kalmar och den 7 juli var det dags igen då en person gick hem med 47 360 999 kronor extra på kontot.Vinstintresse finns bland många traventusiaster