Rädda hästar från Malta

Malta är ett land som blivit känt för tre saker: att det är enkelt att starta företag, sin turism, samt för användningen av sina hästar. Men hästarna på Malta lever inget bra liv, en stor majoritet av hästarna lever under mycket dåliga förhållanden. Därför har det bildats olika organisationer som jobbar för att rädda hästarna till ett annat land, eller för att ge hästarna ett bättre liv på plats. Om du väljer att besöka landet på grund av andra skäl som tas upp här, bör du tänka igenom hästarnas roll i samhället och se till om du kan göra något för hästarna.

Malta är fyllt av hästar som jobbar

Malta är en stor hästnation

Malta har snabbt blivit en hästnation där man både har massor av ridklubbar som tävlar på en hög nationell nivå, sedan finns där hästar som arbetar som draghästar, främst inne i städerna. Om du åker till landet som turist är det viktigt att du inte gynnar de olika personer och företag som använder sig av draghästar. Dessa hästar lever ofta under ganska dåliga förhållanden och genom att använda dig av dem stödjer du deras levnadsförhållanden. Eftersom städerna oftast är väldigt promenadvänliga, är det bättre att använda dina ben för att ta dig runt.

Malta är ett väldigt litet land och motsvarar ungefär en fjärdedel av Gotlands yta. Detta gör att hästar har väldigt liten plats att springa runt på under sin fritid. Slår man ihop detta med landets alla ridklubbar förstår man snabbt att hästarna inte lever i någon perfekt miljö. Eftersom landet är en liten ö ute i Medelhavet har de flesta hästarna fraktats dit via båt och har därför inte vuxit upp i sin naturliga miljö. Få av hästarna på ön är uppfödda där.

Maltas växt- och djurrike

Även om Malta är långt ifrån en idyllisk plats för hästar, kan det vara en väldigt vacker och trevlig plats att besöka som turist. Landet är Europas sydligaste stat och därmed även det land som har varmast klimat, i och med dess närhet till ekvatorn. Detta gör att landet har en väldigt unik och vacker flora. Där finner du allt från stora fruktträd som du förväntar dig av Medelhavsländer tillsammans med en hel del stora och vackra kaktusar som du annars finner i norra Afrika.

Den natur som gjort Malta mest känd är den som du finner under vattenytan. Landet är en av det vanligaste orterna som vi Svenskar åker till för att dyka. Lite av orsaken är för att landet ligger såpass nära oss att resan är relativt kort, men huvudorsaken är dess fantastiska djurliv och dess stora skeppsvrak. Under ytan finner du en stor mängd olika flygplan och båtar från främst andra världskriget. Dessa kan du upptäcka tillsammans med en grupp andra dykare i de olika guidade turerna.

Att arbeta på Malta

På Malta finns det även gott om svenska företag och många svenskar som jobbar där, främst inom säljbranschen. Det är billigt att starta en verksamhet i landet och med det får du en rad olika förmåner som inte finns i Sverige, däribland dess låga skattesystem. Reglerna för telefonförsäljning skiljer sig även där jämfört med Sverige, och det är en stor bidragande orsak till varför den branschen frodas extra bra där. Om du bor och jobbar i landet kommer du tydligt märka av hur hästarna har det, samt ha en större möjlighet att göra något åt det än som turist.