Hästsporter

Ända sedan människor först började domesticera och träna hästar har de funnits med oss både i krig, jakt och arbete, men hästsporter är något som funnits precis lika länge. Med hoppning, trav, polo och dressyr finns det gott om hästsporter att njuta av, och något som faller de allra flesta i smaken. Det finns i stort sett en hästsport för varje hästras.

Även utöver dessa sporter finns andra såsom rodeo och tjurfäktning, där hästen spelar en stor roll i spektaklet. Föredrar man något enklare finns det heller inget bättre än att ta en lugn och stilla ridtur genom skogen en skön sommardag.

Hästsporter genom tiderna

Hästar tämjdes först i Mellanöstern för omkring 7000 år sedan och i dag finns de runtom i världen i alla möjliga färger och storlekar. Vissa hästar, som till exempel den mäktiga ardennern, är avlade för tungt arbete, medan andra är ämnade att vara snabba och uthålliga. Hästsporter använder sig i regel av den andra typen, smidiga skönheter som hoppar, springer, travar och imponerar med sin graciösa rörlighet och intelligens i dressyr. Oavsett vad hästen används till är möjligheterna som finns nästintill oändliga.

En av de mest populära och välkända hästsporter som finns är banhoppning, som helt enkelt går ut på att rida hästen runt en bestämd bana och ta sig över diverse hinder. Precis som i alla andra grenar är det här viktigt med kommunikationen häst och ryttare emellan för att allt ska gå så smidigt och felfritt som möjligt. En annan sport är trav, där hästen drar en sulky som bär kusken. Denna sport är det väldigt vanligt att satsa pengar på i stället för att bara avnjuta som passiv åskådare.

Ett unikt samspel mellan häst och människa

Hästpolo är ännu en av många hästsporter, en lagsport som först kom till i Centralasien för 2500 år sedan innan den spreds till England och Europa där den blev väldigt populär. Spelarna sitter på hästar och samarbetar för att få den lilla bollen i motståndarlagets mål. Galoppsport är som det låter en löptävling där en ryttare – jockey – styr och kommunicerar med hästen för att se till att den kommer i mål snabbast. Denna sport är enkel och rättfram och har funnits med riktigt länge.

En av alla hästsporter som fokuserar mindre på hastighet och mer på stil är dressyr. Här går det ut på att främja kommunikation och balans mellan häst och ryttare, där ryttaren hjälper hästen att röra sig i bestämda, ofta nätta och fina mönster. Det är mer som en dans men fortfarande tävling, där pressen är hög att prestera och inte göra det minsta fel. Tävlingarna involverar ofta att både ryttaren och hästen är uppklädd och fin för att göra det hela så estetiskt tilltalande som möjligt.

Hästsporter runtom i världen

Det finns hästsporter som är mer begränsade till vissa delar av världen, till skillnad från till exempel polo och galopp. Rodeo härstammar från USA:s cowboykultur och går ut på att så länge som möjligt sitta kvar på en häst som inte blivit inriden – det är med andra ord en ofta händelserik utmaning och används mest för underhållnings skull. Tjurfäktning i Spanien använder sig traditionellt också av hästar för att låta picadorer egga upp tjuren och få den att anfalla matadoren.

Hästsporter finns i flera former som bland annat hästhoppning